Energiatudatos kalandok

Pályázati azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00121

Pályázat címe: „Szemléletformálási programok” – Energiatudatos szemléletformálás az edelényi és kazincbarcikai kistérségben

Kedvezményezett neve: Kalandpróba Alapítvány

Szerződött támogatás összege: 4 362 800 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt kezdete: 2019. 07. 01.

A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2020.03.31.

A projekt tartalma

A megvalósítandó projekt fő témája az energiatudatos szemléletformálás az edelényi és a kazincbarcikai kistérségben. A kistérségekben komplex energiatudatosság kampányok megtervezése és lebonyolítása az alábbiak szerint:

Települési figyelemfelhívó akciók megvalósítása az edelényi és a kazincbarcikai kistérségben.

Az érintett település és a térség más települései diákjainak és pedagógusainak részvételével rendezvényt bonyolítunk le Ragályon „Víz- és energiatakarékosság” címmel. 

„A mi ökolábnyomunk” tanulmányi verseny a fenntartható fejlődés, az energiatudatosság, az energiatakarékosság és az újrahasznosítás tárgykörében. 

A versenyt az edelényi és a kazincbarcikai kistérségi általános iskolák három korosztálya számára hirdettük meg: 3–4. évfolyamos, 5–6. évfolyamos és 7–8. évfolyamos diákoknak. A verseny célja a tehetséggondozás mellett a diákok érdeklődésének felkeltése a fenntartható fejlődés, az energiatudatosság, az energiatakarékosság és az újrahasznosítás iránt. 

Az „Energiakuckó” tehetséggondozó szakkör elindítása, lebonyolítása a Ragályi Balassi Bálint Általános Iskola .

A szakkör elméleti és gyakorlati foglalkozásokon ismerteti meg a tanulókkal a fenntartható fejlődés, az energiatudatosság, az energiatakarékosság, energiahatékonyság és az újrahasznosítás mibenlétét, fontosságát, ezáltal formálva az energiatudatos szemléletüket. 

Szakirányú tanulmányi kirándulás szervezés „Energia csillagtúra” címmel. 

A tanulmányi kirándulás célja, hogy Magyarországon működő, mai és múltbéli energiatermelési módokkal ismertesse meg a tanulókat tanulókat. Ennek érdekében ellátogatunk Debrecenben a Megújuló Energiapark bemutatóhelyére, valamint megtekintjük a Felsőzsolcai Szélerőművet és Hajdú-Bihar megye legnagyobb naperőművét Berettyóújfaluban

Energiatudatos szemléletre nevelő, kreatív, játékos foglalkozások lebonyolítása gyermekek számára.

A Ragályi falunapon „Energia-játszóházat” alakítunk ki, amely lehetőséget kínál az óvodás és iskolás korosztály számára, hogy életkoruknak megfelelő szinten, játékos formában ismerkedhessenek meg az energia világával. Például szerelőkészlet segítségével fedezhetik fel a szélenergia és a vízenergia felhasználásának módjait, összeállíthatnak napelemmel működő közlekedési eszközöket; készíthetnek vízimalom és szélmalom maketteket; online energiajátékokkal játszhatnak; olyan kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, amelyeken újrahasznosítják az anyagokat stb.

széchenyi logó

Xavéri Szent Ferenc Vendégház, Ragály

team

Kalandpróba foglalkoztató füzetek

team